Text Size

Lansare proiect „Arta nu urăște”

Asociațiile Philson Young și Duo Alternative au lansat proiectul "Arta nu urăște - celebrarea valorii", un program de educație incluzivă în școli de muzică și arte plastice din București, printr-un flash mob organizat duminică 21 decembrie 2014, la AFI Palace Cotroceni.

Proiectul este o inițiativă care îmbină educația inter-culturală cu educația artistică. El va aduce alături, deopotrivă, elevi de etnie romă, dar și română din mai multe școli și licee de muzică și arte plastice din București.

Scopul proiectului este acela de a contribui la promovarea și respectarea valorilor democratice și a drepturilor omului prin combaterea discursului instigator la ură împotriva copiilor și tinerilor romi.

Soluția propusă include stimularea dezbaterii publice asupra efectelor mediului de învățare în educația copiilor și tinerilor de orice etnie și aplicarea unui model de educație interculturală și de promovare a valorilor și realizărilor copiilor prin acțiuni de amploare, de înaltă perfomanță culturală și artistică, care să stimuleze și susțină un discurs pozitiv, de acceptare, respect și recunoaștere. Proiectul subliniază importanța culturii și a artei în crearea legăturilor inter-culturale.

În plus de lecțiile de educație interculturală dezvoltate pe baza celor mai eficiente modele folosite la nivel european, în cadrul proiectului vor fi organizate ateliere tematice în 5 școli și licee de muzică și arte plastice din București. Aceste activități tematice se adresează unor grupuri de minimum 25 de elevi de etnie romă și 25 de etnie română. Aceștia vor fi pregătiți de specialiști consacrați, în cadrul atelierelor de muzică, pictură, artă fotografică, actorie/design vestimentar, scriere creativă/ jurnalism/ blogging.

Proiectul vizează și o campanie de conștientizare și măsuri afirmative de creștere a capacității grupului vulnerabil reprezentat de copiii de etnie romă de a-și exprima deschis și fără teama de marginalizare sau etichetare apartenența etnică, de a accede la educație incluzivă și la o viață demnă, prin susținerea și recunoașterea potențialului lor de a ajunge la performanță în domeniile educaționale pe care le aleg.

Detalii despre proiectul ”Arta nu urăște - celebrarea valorii” le puteți găsi pe http://artaiubeste.philsonyoung.org.ro/ sau pe https://facebook.com/artaiubeste.

Despre Asociația Philson Young

Asociația Philson Young are drept scop gestionarea și sprijinirea proiectelor de promovare a culturii, activităților de tineret desfășurate de tineri artiști și pentru tineret, deschiderea dialogului între tineri, orientarea lor profesională spre domeniul artei și culturii, susținerea activitaților socio-culturale, promovarea și integrarea tineretului din România în viața economică și socio-culturală din Romania și de peste hotare.

Despre Asociația Duo Alternative

Asociația a fost înființată din dorinţa membrilor fondatori de a crea cadrul şi condiţiile pentru o mai bună interacţiune şi incluziune socială a membrilor asociaţiei şi a tuturor persoanelor care împărtăşesc această nevoie, în special a celor care fac parte din grupuri vulnerabile (femei, tineri, vârstnici sau membri ai diverselor minoritați etnice).

MECANISMUL FINACIAR SEE

Proiectul ”Arta nu urăște – celebrarea valorii” beneficiază de o finanțare de 65,000 EUR în cadrul programului PA17/RO13 - “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” - finanțat prin mecanismul financiar SEE. Obiectivul proiectului este de a contribui la promovarea și respectarea valorilor democratice și a drepturilor omului prin combaterea discursului instigator la ură împotriva etnicilor romi, căruia i se va răspunde prin acțiuni și măsuri pozitive ce susțin drepturile copiilor și tinerilor romi la educație, importanța participării acestora, alături de colegi de etnie română, la formare bazată pe toleranță și importanța culturii și a artei în crearea legăturilor inter-culturale.